Sofia CyberSec 2019


Първият български Закон за киберсигурност бе приет в края на 2018 г. С него се поставят основите за създаване на ефективна система за превенция и борба с кибератаките и за ограничаване на мащаба, честотата и въздействието на инцидентите в киберпространството. Новата правна рамка е един от акцентите на предстоящата международна конференция "Киберсигурност", която ще се проведе на 14.02.2019 г. в зала "Джон Атанасов" в София Техпарк", които са партньори на конференцията. Законът за киберсигурността обхваща браншовете Енергетика (електричество, нефт и газ), Транспорт (въздушен, железопътен, воден и сухоземен), Банково дело (кредитни институции), Инфраструктури на финансовите пазари (места за търговия, централни контрагенти), Здравеопазване, Онлайн търговия и Цифрова инфраструктура (интернет точки за обмен, доставчици на системни услуги). Законът съдържа правила, адресирани към няколко различни категории задължени субекти - публични и частни. Какви са ангажиментите на различните страни по закона и кои са най-актуалните технически решения - това ще бъдат акцентите на Cyber Sec Sofia 2019.

Сред лекторите и модераторите на събитието са еврокомисарят с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси, специалисти по киберсигурност и софтуерни разработчици.

Участие в конференцията са потвърдили и зам.-директорът на Агенцията на Европейския съюз по мрежова и информационна сигурност Ейдън Райън, директорът на отдела по комуникации в НАТО Стивън Меринджър, както и представители на компании като Microsoft, Kaspersky Lab, Clico Bulgaria, Coursedot, Telelink, A1, Generali и много други. В рамките на конференцията са организирани и специализирани технологични лаборатории за обучения, в които ще бъдат демонстрирани практически решения за киберсигурност в различни сфери.

Повече за темите и лекторите на конференцията може да научите от приложените файлове, както и на www.sofiacybersec.com .