Дигитална нациоанална коалиция на Европейските дни на развитие

Дигитална национална коалиция, заедно с Дипломатически институт към Министерство на външните работи, се включи в ежегодното издание на най-големия форум за сътрудничество за развитие - Европейските дни на развитие в Брюксе на 4 и 5 юни.

ДНК организира дебат на тема "Дигитални умения - суперсилата на всяко момиче", който се фокусира върху три ключови аспекта: запазване на интереса към програмиране на момичетата на възраст 13-14 години, продължаване на обучението на момичета в ИКТ сектора след завършване на средно образование и стимулиране на развитието на повече жени в ИКТ бизнес компании.

В дискусията се включиха Мартина Колева, участник и организатор на Rails Girls Sofia, Дита Прикрулова, основател на чешката инициатива Czechitas, Хуан Навас Сабатер, представител на Световната банка и Афке Шаарт, вицепрезидент на GSMA Europe. Дебатът бе модериран от дигиталния шампион на Белгия Саския ван Уфелен и официално открит от заместник-министъра на външните работи на България Юрий Щерк, който представи работата на България като председател на ЕС по изпълнението на приоритета за дигитална икономика.

В рамките на дискусията бе подчертано, че България дава добър пример като една от държавите с най-много жени обучаващи се и работещи в ИКТ сектора. Инициативи за обучение на жени и момичета се случват не само в столицата, но и в градове като Враца. Пример за това даде 19-годишната Аделина Красимирова от Враца, която организира работилници за програмиране за жени и момичета - Rais Girls в най-бедния регион на ЕС. Редица добри практики могат да бъдат посочени не само в България, но и из цяла Източна Европа като Czechitas - е чешки проект, който обучава стотици жени годишно на дигитални умения. Редица проекти за обучение на жени се осъществяват и в държавите от Западните Балкани, подкрепени от Световната банка.

Усилията обаче не бива да спират, тъй като въпреки добрите примери, според официални данни на Евростат едва 9% от програмистите Европа са жени.