България ще бъде домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (еJOI) през септемв


За нас е удоволствие да споделим с Вас, една прекрасна инициатива, която ще се проведе за първи път в България и на която ДНК е партньор- Европейска младежка олимпиада по информатика (EJOI), която ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в София.


В нея ще вземат участие млади таланти в областта на информационните технологии от държави, членки на Съвета на Европа.Инициатори на международното състезание са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, Председател на Управителния съвет на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Съвета за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.


Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.


В олимпиадата ще се включат младежи на възраст до 15,5 години от Азербайджан, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия. Състезателните дни са два, като в програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители, туристически походи и посещения на културни забележителности.


Новини и информация за олимпиадата ще бъдат публикувани на сайта и на Facebook страницата на събитието