EU Code Week 2016 в България: С фокус върху учителитеЕвропейската седмица на програмирането е ежегодно събитие в цяла Европа, целящо да повиши обществения интерес към програмирането. През 2016 тя ще се проведе от 15 до 23 октомври.


Тази година Дигиталната Национална Коалиция стартира инициатива по идея на SAP, с която поставяме фокуса върху учителите. Чрез специално разработен курс за подготовка в областта на роботиката те могат да научат своите ученици на нови базови умения в програмирането по време на Европейската седмица на програмирането.


Курсът "Роботика с LEGO Mindstorms" е подходящ за ученици от всякакви възрасти и ще се провеждат онлайн на български език чрез платформата opensap.com, като e предварително записан. Така всеки учител може да се обучава в удобно за него време и според собствените си възможности и ритъм. В рамките на месец октомври, лекторите на курса ще бъдат на разположение за въпроси и помощ.


Инициативата ни не е насочена само към ИТ учители, напротив, целим всеки учител да има възможност да придобие нови умения в съвременната дигитална епоха и после да предаде тези умения и на своите ученици. Даваме възможност на учителите, които са преминали специално разработеното обучение и са провели занимания с над 50 ученици в рамките на EU Code Week 2016 по тази тема, да кандидатстват за финансиране на свой бъдещ проект в училището.


Ще подкрепим поне 20 проекта с до 500 лв. на проект. Критериите, по които ще бъдат избрани проектите за финансиране, са: брой обучени ученици, устойчивост и атрактивност на предложения проект. Един учител може да кандидатства с един проект, но няма ограничение колко учители могат да кандидатстват от едно и също училище. Инициативата е отворена и за всички училища - държавни, общински и частни.


Кандидатстването за финансиране на проекти е отворено от 15 октомври до 10 ноември, чрез попълване на формуляр, който можете да изтеглите от тук и трябва да изпратите попълнен на office@digitalalliance.bg. Спечелилите финансиране проекти ще бъдат обявени на 25 ноември.


Търсим учителите с най-много ентусиазъм, с най-креативни идеи как да помогнат на учениците да се докоснат до програмирането и как да получат в последствие нови знания в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics).


Възползвайте се от курсовете на https://open.sap.com/courses/lmr1-bg и ни изпратете вашите проектни предложения!