11 технически умения, които трябва да съдържа автобиографията Ви

Техническите умения са фактор за по-високо заплащане. Според анализ на пазара на труда, изготвен от Burning Glass Technologies, 78% от добре заплатените средноквалифицирани позиции изискват основни умения за боравене с технологиите.

Разбираемо е, че работите на пълно работно време, всеки уикенд сте доброволец, имате си кученце, което да обучавате, планове с приятели ...накратко казано, зает сте. Нямате възможност да се върнете в училище или да си вземете 3-месечна отпуска, за да се обучите в интензивна програма за сертифициране.


Статия в сайта на Forbes представя 11 дигитални умения, които можете лесно да придобиете и които ще подпомогнат Вашата автобиография и профила Ви в LinkedIn.


1. HTML

Познат още като „език за маркиране на хипертекст“, той е в основата на уебсайтовете – ако го знаете, това ще Ви помогне да разберете как работят интернет страниците. Плюс това, изучаването на HTML е сравнително лесно. Има десетки места, където можете да научите HTML безплатно онлайн.

Професии, в които е желателно да владеете HTML: дизайн, дигитален маркетинг, създаване на съдържание, техническото писане, и др.


2. Базово владеене на WordPress

WordPress е най-популярната CMS (система за управление на съдържанието) в света. Хиляди сайтове, големи и малки, я използват за задвижване на бизнеса си (в действителност, 25% от всички уеб сайтове онлайн използват WordPress). Не е нужно да се превърнете в експерт, за да го добавите в биографията си, но трябва да сте в състояние да боравите с администраторския панел без проблем.

WordPress е полезно да се знае в редица професии – от уеб разработване до писане. Тъй като се използва от толкова много сайтове и фирми, WordPress се простира в различни индустрии.


3. Управление на проект

Управлението на проект е умение, което се среща в много индустрии – не само в ИТ сферата. То включва планиране и изпълнение на проекта, както и надзор на екипа, тъй като те работят в посока на целите, които сте задали. Има различни подходи за управление на проекти. Една популярна стратегия е гъвкавото управление на проект (agile management) – особено за разработка на софтуер, макар че той вече се среща и в други сектори/видове работа.

Най-често срещаните инструменти за управление на проект включват Atlassian, Basecamp, Podio, Wrike и др.


4. Управление на маркетингова кампания

Управление на маркетингова кампания включва управлението на промоционална кампания - дали това е създаването на нов брандинг на компания, промотиране на даден продукт или ограничаване на щетите при отрицателна ситуация. Според изследване на LinkedIn, за 2016г. това умение е номер 3 в списъка на най-търсените умения, които служителят трябва да притежава.

Експертът може да използва инструменти за управление на проекти, като тези, споменати по-горе, също така съществуват и специфични за маркетинга инструменти за управление на кампании, като Marketo, Adobe Campaign и HubSpot.


5. Оптимизация на сайтове за търсещи машини (SEO)

SEO е комбинация от техниките, използвани за увеличаване на разположението на даден сайт в страницата с резултати от търсачка (напр. Google или Bing). Целта е да получите трафик органично от търсачката, без да плащате за реклами. Според изследването на LinkedIn, SEO/SEM маркетингът е 4-тото най-търсено умение през 2016г. И докато SEO попада в обхвата на маркетинга, има също и технически аспекти на SEO – например как търсачките обхождат уеб сайт и индексират съдържанието му.

Тъй като SEO съчетава много различни неща, е полезно за всеки, който работи в интернет - включително разработчици, създатели на уеб съдържание, специалисти по дигитален маркетинг и т.н.


6. Уеб анализ

Уеб анализът включва измерването, събирането и анализа на данни в мрежата. Фирмите го използват, за да определят демографските характеристики на публиките си, да установят какви маркетингови тактики работят и кои не успяват. Уеб аналитичните инструменти включват Google Analytics, Kissmetrics, Mixpanel и други.

Професии, в които е желателно да имате аналитично ноу-хау: специалисти по дигитален маркетинг, уеб анализатори/анализатори на данни, създатели на уеб съдържание, както и всеки, който иска да разбере как е позициониран даден сайт.


7. Microsoft Excel

Факт е, че Microsoft Excel има широко приложение. Програмата може да се използва за лесно проследяване или за създаването на сложни бизнес решения. И си струва да я познавате. Отличното владеене на Excel е едно от най-често търсените умения за добре платени работни места средно ниво.

Професиите, които използват Excel, включват бизнес анализатори, финансови/счетоводни експерти, консултанти по управление и маркетинг.

Прочетете повече: Дигиталните умения са необходими за всички видове работа, включително за работни места извън офис


8. Редактиране на изображения

Изображенията могат да се редактират лесно като се използват инструменти като Canva, Gimp или стандартния за индустрията Photoshop. Да можеш да създадеш привлекателно за окото изображение образ е важно за привличането на вниманието на четящия или клиента.

Професии, в които е желателно да сте запознат с редактирането на изображения: дизайн, маркетинг, създаване на съдържание и други видове дейност, в които може да се изисква редактиране на цифрови изображения. (В края на краищата може да се очаква, че професионалистите по създаване на съдържание могат да направят пост, който освен текст съдържа и изображения.)


9. Инструменти за изобразяване на прототипи (Wireframing)

Почти всяка съществуваща компания има уебсайт – и той трябва да е добър в днешния конкурентен онлайн пазар. Планирането на интернет страницата преди изграждането й – именно този процес се реализира чрез схематичен дизайн на скелета на сайта (wireframe), на чиято база да се създаде подходяща архитектура на сайта. Популярни wireframing инструменти са Balsamiq, Axure, InVision и др.

Професии, в които е желателно да боравите с инструменти за wireframing/прототипи: UX и UI дизайнери, визуални дизайнери , интерактивни дизайнери и дори front-end инженери .


10. Създаване на презентация

Умението за комуникация придобива технически аспект, когато сте в състояние да използвате Powerpoint, Google презентации или Keynote. Всички видове фирми в редица сектори разчитат на презентациите.

Тези умения са особено подходящи, ако сте в маркетинга или продажбите – или позиция, насочена към клиентите или представлявате фирмата или пък трябва да проведете уебинар с презентация.


11. Редактиране на видео

Няма нужда да се превръщате в следващия Спилбърг, за да използвате уменията си за редактиране на видео като свое предимство.

Комуникацията чрез видео е ефективна – над 50% от маркетинг специалистите считат, че видеото е средството, което им дава най-висока възвръщаемост на инвестициите. Също така 92% от купувачите назовават визуалното съдържание като "най-влиятелния фактор", когато правят покупка. Популярни програми за видео монтаж са Final Cut Pro, Screenflow, Imovie и Adobe Premiere Pro.

Редактирането на видеоматериал може да бъде полезно в областта на маркетинга и социалните медии. Освен това може да е полезно и при позиции, които отговарят за поддръжката и общуват с клиентите – може да се наложи например да направите видео уроци за това как се използва продукт/услуга.


Не е необходимо да добавяте всички 11 гореизброени умения към квалификацията си, посочва в заключение Forbes. Насочете се към няколко, които са свързани с областта, в която искате да работите, и започнете от там.