Публична лекция на посланикът на САЩ - Ерик Рубен

Посланикът на САЩ Ерик Рубин реши да продължи над 20-годишната традиция, установена между американското посолство в София и Атлантическия Клуб и ще изнесе уводната си публична лекция, след встъпване в длъжност, пред аудиторията на Атлантическия Клуб в България.


Лекцията на посланик Рубин ще бъде на 7 април (четвъртък), 11:00 в Шератон и съвпада с 25 годишнината от на Атлантическия Клуб. България бе първа в Нова Европа, която създаде Атлантически Клуб, а българският пример бе последван от дузини други държави в Европа, Азия и Африка.


Българският Атлантически Клуб остана единствената организация, създадена на територията на Варшавския Договор с цел неговото разпускане и присъединяването на Нова Европа към НАТО и ЕС. Зачеването на Атлантическия Клуб през 1990 стана с активната подкрепа на посолството на САЩ в София, американската мисия към НАТО и тогавашния генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер.


Между 1999--2006 Атлантическият Клуб се превърна в архитект на изграждането на българо-американските военно-временни и постоянни военни бази у нас. През 2016 Атлантическият Клуб лансира изграждането и на военно-морски бази на НАТО по българското Черноморие. През 2008 основателят на Атлантическия Клуб д-р Соломон Паси беше номиниран за генерален секретар на НАТО.


Днес Атлантическият Клуб е гръбнакът на Atlantic Digital Net -- стожер на глобалната дигитална демокрация и технологиите в служба на обществения прогрес.

Tags