Rails Girls

 

Rails Girls е  безплатна двудневна работилница  по програмиране, насочена към дами с нулев или минимален опит в програмирането и технологиите. Основната цел е да се покаже на момичетата, че програмирането е забавно, интересно, вълнуващо и много полено умение. Те разработват своето първо уеб приложение в приятна атмосфера и под ръководството на опитни инструктори. 

 

Форматът Rails Girls предизвика фурор в България благодарение на ДНК и един млад програмист - Димитър Димитров, които поемат инициативата в страната през 2013г. Така за две години броят на събитията и момичетата проявили интерес към технологиите се увеличават. Това би било невъзможно да се случи и без  гражданската активност и ентусиазма на екипа от инструктори и организатори, които доброволно отделят от свободното си време, за да подготвят и реализират събитията.

 

До момента Rails Girls в България има реализирани 6 работилници в София и Варна, в които са взели участие над 400 момичета. За едно място в Rails Girls се борят средно 3 момичета, а кандидатурите се оценяват според мотивацията на всяка участничка. Около 20% от момичетата преминали през работилницата продължават своето обучение в безплатните учебни групи към Rails Girls в София и Варна или на друго място, а част от тях вече са преквалифицирани и работят в ICT сферата.

 

Работилниците са безплатни за момичетата и биха били невъзможни без подкрепата на водещи фирми, които стоят неизменно до ДНК и инициативата Rails Girls.

 

Днес Rails Girls в България е общество от стотици момичета, жадни за нови IT знания и умения, които доказват, че програмирането не е запазена мъжка територия и заедно продължават да въвличат още и още момичета в IT сферата.

 

Уеб страница

Фейсбук